Evenementen

Open monumentendag 10 en 11 september

Op de Vriendenloterij Open Monumentendagen was de Cultuurkoepel  van 11.00 tot 16.00 uur open. We hebben ongeveer 150 mensen mogen ontvangen en rondleiden. We hebben hele enthousiaste reacties ontvangen. We hebben vele mensen warm gemaakt voor een lidmaatschap voor de Vrienden van… Volgend jaar zullen we weer meedoen met de Open monumentendag.

Zaterdag 5 november Willibrorduslezing met Henk Oosterling

Van Ego naar Eco

Over fysieke, sociale en mentale duurzaamheid

De klimaatcrisis staat volop in de publieke belangstelling. Hoe erg is het? Kan er nog iets aan worden gedaan? En hoe dan? Het lijkt onmogelijk: in een wereld die cultureel fragmenteert en politiek polariseert onszelf opnieuw uitvinden in andere levensstijlen. Henk Oosterling zal tijdens de Willibrorduslezing in de Cultuurkoepel ingaan op dit complexe probleem. Ook bespreekt hij het verband tussen de klimaatcrisis en onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

 

Henk Oosterling geeft richting aan verzet. Hij breekt begrippen als gezondheid, duurzaamheid, politiek en individualiteit open en schept ruimte voor een circulair-inclusief denken en doen waarin niet het ego maar onze eco centraal staat. Oosterling noemt zich ecosoof, doceerde tot 2017 filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, was Nederlands kampioen zwaardvechten en zet zich in voor kansarme jongeren. In zijn lezing neemt hij u mee op het pad van ego-emancipatie naar eco-emancipatie.

Henk Oosterling was na zijn internationale sportcarrière in Japans zwaardvechten (kendo) van 1985 tot 2018 universitair hoofddocent aan de Faculteit Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Naast dialectiek en Franse filosofie doceerde hij kunst-, interculturele en ecofilosofie. In zijn ecosofische visie vallen duurzaamheid en gezondheid samen. Beide vormen een samenspel van fysieke, sociale en mentale condities. Vanuit deze ECO3 visie initieerde en coördineerde hij integrale onderwijsprojecten in Rotterdam-Zuid zoals Rotterdam Vakmanstad van 2007 tot 2018. In zijn inclusief-circulaire opvatting van gezondheid waarin naast sport, voeding, tuinieren en techniek ook filosofie en cultuureducatie een plek in het basisschoolcurriculum krijgen, breekt hij een lans voor andere geletterdheden: mediawijsheid en ecowijsheid. In zijn laatste boek Verzet in ecopanische tijden (Lontano 2020) schetst hij onze even moeizame als noodzakelijke transitie van ego emancipatie naar eco emancipatie. Voor zijn werk ontving hij de Rotterdamse Laurenspenning, de Lof der Zotheid prijs, de Van Praag Prijs en de Enlightened Society Award van de Tibetaanse Shambhala beweging.

Inloop vanaf 17.00 uur Afsluiting 21.00 uur. Voor het hele programma klik op meer info.

Prijs 5 euro inclusief een voedzame maaltijd

Meer info 

Koop hier uw kaarten

 

Contact

Heeft u vragen over de dagelijkse praktijk van de stichting?
Vul het formulier in en we reageren zo snel mogelijk op uw verzoek.

Kennemerstraatweg 464
1851 NG  Heiloo